top of page
IMG_8348.jpeg

Over mij

Ik ben een veelzijdige artiest die danst tussen de disciplines muziek, taal en theater. Zo ben ik een singer-songwriter, muziekproducer, schrijfster, spoken word artiest, theatermaker en performer. Gedreven door nieuwsgierigheid, enthousiasme en lef ga ik graag het avontuur aan binnen het culturele landschap.

Mijn meest recente werk is mijn theatervoorstelling Binnenvetter, wat gaat over mijn leven als Vietnamees-Nederlands meisje en hoe het is om jezelf weg te stoppen, kwijt te raken en opnieuw uit te vinden. Deze theatervoorstelling heb ik zelf geschreven, geproduceerd én gespeeld. Meer over mijn theatervoorstelling is hier te lezen

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Facebook

Mijn verhaal

Ik ben geboren in Nijmegen in de lente van 2000. Mijn ouders zijn Vietnamese vluchtelingen die in Nederland een veilig thuis vonden. Ik groeide op in een Vietnamees-Nederlands gezin in Wijchen, die bestond uit mijn ouders, ikzelf, mijn twee jongere zusjes en één jonger broertje. Vanaf de basisschool hield ik mezelf het liefst bezig met tekenen, lezen en schrijven. Geïnspireerd door animatieseries als Pokémon en Winx Club, tijdschriften en stripboeken, haalde ik het meeste plezier uit het tekenen van mijn eigen verhalen in lijntjesschriften. In groep 8 wilde ik dan ook het liefste striptekenaar worden, naast dat ik graag schrijfster, zangeres, model en elk ander beroep dat me leuk leek wilde worden.

Toen ik op de middelbare school zat, had ik gitaarles bij de muziekschool in 't Mozaïek in Wijchen. Daar lag bij het prikbord een flyer van de Kunstbende, een wedstrijd voor creatieve jongeren. Als 13-jarige wilde ik heel graag meedoen aan de categorie Muziek, dus besloot ik mijn eerste liedje te schrijven. Mijn passie voor liedjes schrijven was geboren, net zoals mijn gedrevenheid om elke creatieve kans aan te grijpen die ik tegen zou komen. Ook werd meedoen aan Kunstbende een jaarlijkse traditie: in totaal heb ik 13 keer meegedaan in de categorieën Muziek, Taal, Theater en Expo.

20220826_234049.jpg
17097935_1113255262116823_1804993102009770160_o.jpg

Links: Jong geleerd, is oud gedaan (eigen foto).   Rechts: Ik tijdens mijn Kunstbende deelname in 2016 bij de categorie Taal. Foto: Marcel Krijgsman. 

Via het schrijven van poëzie en korte verhalen, kwam ik via een vriendin in aanraking met spoken word. Ik was zo geïnspireerd door de kunstvorm dat ik vanaf mijn 15e mijn focus daarop legde. Ik schreef bij Scholieren.com en Vice.com, deed veel mee aan schrijfwedstrijden en volgde alle spoken word workshops die ik kon vinden. Op mijn 19e werd ik lid van de Poetry Circle 013 en zette ik mijn eerste stappen om te professionaliseren als woordkunstenaar. Ik ging naar open mics, poëzieavonden, concerten, theaterperformances en eigenlijk elk cultureel evenement dat me interessant leek. 

Totdat in maart 2020 de coronacrisis kwam. Ineens was mijn belevingswereld gereduceerd tot mijn studentenkamer in Tilburg. Voorheen haalde ik mijn plezier en geluk vooral uit culturele activiteiten buiten de deur, maar toen kon dat niet meer. Ik moest iets verzinnen om mezelf te vermaken, dus stortte ik me op het leren schrijven en produceren van muziek. Sindsdien heb ik mijn liefde voor muziek weer teruggevonden, na een paar jaar geen muziek te hebben gemaakt. 

3BD5F11C-69AC-4E87-ACBE-107B8BF24059 (1).jpeg

Links: spelen tijdens de showcase van Popsport Brabant (2021). Fotograaf: Dave van Hout.

Rechts: theatersolo GOUD tijdens het 39 Graden Festival (2022). Fotografie: 39 Graden. 

Als ambitieuze en leergierige twintiger zat ik zeker niet stil. Ik volgde verschillende muziektrajecten, zoals de muziekvooropleiding bij de Dutch School of Popular Music, de rosetta.summerschool (zomerschool voor muziekproducers (v/x)), de vooropleiding bij de Rockacademie, twee keer het Popsport ontwikkeltraject en diverse andere muzieklessen en workshops over songwriting, muziekproductie en de muziekindustrie.

 

Ook deed ik mee aan veel theaterprojecten, zoals The Jam bij Theater aan de Rijn (2020 & 2021), Project Unlocked bij Kaapstad Festival (2021) en het 39 Graden Festival (2021 & 2022). Bij mijn tweede deelname aan het 39 Graden Festival maakte ik mijn eerste theatersolo onder begeleiding van theatermaker Elias De Bruyne. Op het gebied van schrijven heb ik naast Poetry Circle workshops gevolgd via platforms zoals Buiten Zinnen, Wilde Woorden, WriteNow! en Wintertuin. 

Bovenstaande afbeelding: ik tijdens mijn theatervoorstelling op 21 oktober 2022 in Wijchen. Fotograaf: PhotoStipp. 

Contact

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe kansen. Laten we contact met elkaar leggen. 

Instagram: @sandra5pham 

bottom of page